Krauju pažymėta pipirų istorija
Raugerškio uogos - barbarisai
Pirmi įrašai apie raugerškio uogų naudojimą užfiksuoti net 650 metų pr. m.e. Asirų karaliaus Ašurbanipalo bibliotekoje. Barbarisai buvo naudojami Kinijos medicinoje daugiau nei 3000 metų, o viduramžių Europoje šios uogos buvo plačiai naudojamos uogienėms, sirupams ir vynui gaminti.
Barbariso uogos auga ant krūmų; kai uogos prinoksta, krūmo šakos yra nukarpomos su visomis uogomis, uogos nurenkamos ir išdžiovinamos.
Komercinis barbarisų auginimas prasidėjo prieš porą šimtų metų Irane. Iranas iki dabar išlieka pats didžiausias barbarisų augintojas pasaulyje, nors šios uogos kultivuojamos ir šiaurės Europoje, Britanijoje ir JAV.
Nenuostabu, kad barbarisai yra svarbus Irano bei jį supančių šalių virtuvės ingredientas. Irane raugerškio uogas deda į zerešk (persiškas šių uogų pavadinimas) plovą; barbarisus naudoja ir savo plovu garsėjantys uzbekai. Gruzijoje barbarisus naudoja kepant kebabų mėsą, o Indijoje barbarisus deda į kari troškinius.
Prancūzijoje jie naudojami uogienių gamyboje. Barbarisai turi itin daug pektino, kuris suteikia uogienėms tirštą, klampią konsistenciją. Uogienės gali būti verdamos vien iš barbarisų uogų, arba jos gali būti maišomos su kitais vaisiais ar uogomis.
Barbarisų naudojimas
Uogos gali būti naudojamos visos, susmulkintos į gabalėlius arba sutrintos. Nors to daryti ir nebūtina, raugerškio uogas galite prieš naudojant rehidratuoti jas trumpai pamirkant vandenyje.
Marinatas. Sutrinkite uogas su žiupsniu druskos ir šlakeliu citrinos. Įtrinkite šiuo marinatu mėsą prieš kepant.
Plovas/ryžių patiekalai. Įmeskite saują raugerškio uogų į plovą ar į virtus ryžius.
Salotos. Sukapokite barbariso uogas peiliu ir užbarstykite ant salotų.
Gruziniškas kebabas. Sumaišykite maltą mėsą su smulkintais svogūnais bei česnakais, maltais Romos kmynais, malta kalendra, druska, pipirais ir sauja raugerškio uogų. Apspauskite faršą aplink iešmą ir kepkite ant griliaus.
Barbarisai dera su
Vaisiai ir uogos: obuoliai, bananai, citrinos, vyšnios, avietės, braškės, razinos.
Daržovės: svogūnai, česnakai, baklažanai, kalafiorai, moliūgai.
Mėsa: jautiena, veršiena, kiauliena, aviena, žvėriena, paukštiena, žuvis.
Riešutai: migdolai, pistacijos, lazdyno, graikiniai.
Prieskoniai: šafranas, rožių žiedlapiai, kardamonas, Romos kmynai, kalendra, laurų lapai, anato sėklos, žagrenis, kvapieji pipirai, cinamonas, vanilė, gvazdikėliai, krapai, mėtos, petražolės, sezamo sėklos.
Pieno produktai: jogurtas, minkštas sūris.
Patiekalai: ryžių patiekalai (ypač plovas), troškiniai, kuskusas, salotos, padažai, užpilai, marinatai, uogienės, sirupai.
Nuotrauka KamranAydinov
Susiję produktai
-
Plovo prieskoniai su raugerškio uogomis
Kaina2,00 €Plovui, makaronams, ryžiamsir padažams gardinti.Sudedamosios dalys: raudonos... -
Raugerškio uogos (barbarisai)
Kaina4,80 €Šios nedidukės, tačiau intensyvaus skonio saldžiarūgštės uogos itin tinka... -
-
Susiję įrašai
-
Ceilono Cinamonas
Posted in: Naujienos2021-10-28Itin vertinamas švelnaus ir subtilaus skonio cinamonasPlačiau -
Deggi mirch
Posted in: Naujienos2021-11-03Autentiškas indiškas čili pipirų mišinys lietuviškam skoniui.Plačiau -
Apie troškinimą
Posted in: Naujienos2021-12-07Kaip troškinti mėsą, kad ji tiesiog tirptų burnoje.Plačiau -
Gvazdikėliai, 1 dalis.
Posted in: Naujienos2022-02-13Trumpa gvazdikėlių istorijaPlačiau -
Gvazdikėliai, 2 dalis
Posted in: Naujienos2022-03-01Gvazdikėlių naudojimas maistePlačiau
Komentuokite