Kašmyro čili paprikos - Kashmiri chilli
  • Kašmyro čili paprikos - Kashmiri chilli

Kašmyro čili paprikos (maltos)

2,78 €

Kašmyro čili paprikos yra vidutinio aštrumo paprikos, naudojamos tradicinėje indų virtuvėje. Šios paprikos pasižymi sodria raudona spalva ir nuostabiu vaisiniu poskoniu.

Kašmyro čili yra neatskiriamas rogan josh, Kašmyro biriani ir vindaloo patiekalų ingredientas. 

Sudedamosios dalys: Kašmyro čili paprikos (Capsicum annuum L.)

Šis produktas fasuojamas patalpose, kuriose fasuojami ir kiti produktai, todėl sudėtyje gali būti garstyčių, salierų, sezamo sėklų, riešutų, pieno ir jo produktų, glitimo turinčių javų ir jų produktų pėdsakų.

Laikymo sąlygos: laikyti vėsioje, sausoje vietoje, apsaugotoje nuo šviesos ir drėgmės.

Kilmės šalis: Indija

Kiekis
Išparduota

Kašmyro čili pipirai

Čili pipirai yra vieni populiariausių prieskonių pasaulyje. Pietų Amerikoje čili pipirai buvo kultivuojami jau 5000 metų p. m. e. 15 amžiaus gale, prasidėjus europiečių transatlantinėms kelionėms, čili pipirai paplito po visą pasaulį. Europoje čili pipirų naudojimas prigijo sunkiai; portugalai, nenorėję, kad čili konkuruotų su brangesniais iš Indijos importuojamais prieskoniais, uždraudė čili pipirų prekybą. 

Tada, ieškodami naujų rinkų, portugalai pradėjo eksportuoti čili pipirus į užsienio rinkas ir čili paplito bei tapo neatskiriama kulinarijos dalimi Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje. 

Indijoje auga daug įvairių čili pipirų rūšių ir Kašmyro čili yra viena populiariausių. Kašmyro čili auga švelnaus klimato Himačal Pradešo (Himachal Pradesh), Džamu ir Kašmyro (Jammu & Kashmir) bei kai kuriuose subtropiniuose Šiaurės Indijos regionuose. 

Ne visi čili pipirai yra vienodi!

Kašmyro čili pipirai iš kitų išsiskiria savo sodria raudona spalva ir švelnesniu, ne tokiu aitriu skoniu (nors lietuviams, nepratusiems prie aštraus maisto, net ir Kašmyro čili gali pasirodyti gan aitrūs). Kašmyro čili patiekaluose naudojamas tiek dėl savo aštrumo ir skonio savybių, tiek dėl savo spalvos. 

Užsibarsčius Kašmyro čili ant liežuvio iš pradžių pajusite gan aštrų karštį, sukeltą pipiruose esančio kapsaicino. Karščiui besitraukiant, atsivers nuostabi vaisinė, citrusinė Kašmyro čili skonio paletė.

Kašmyro čili yra naudojami klasikiniame Kašmyro regiono patiekale rogan josh bei biriani (šio regiono plovo versija). Taip pat šis čili yra naudojamas garsiajame deggi mirch prieskonių mišinyje. 

Kašmyro čili yra nepaprastai universalus prieskonis – naudokite jį troškiniuose, sriubose, užbarstykite ant kepsnių, grilyje keptų daržovių, pagardinkite keptus sumuštinius ir netgi naudokite desertuose (čili ypač tinka su šokoladu!).

Kadaise čili pipirai buvo neturtingų žmonių prieskonis, nereikalaujantis ypatingos priežiūros juos auginant. Dabar laikai keičiasi – seniau buvę brangūs prieskoniai (pipirai ir kiti), dabar yra lengvai prieinami ir pigūs. Tuo tarpu Kašmyro čili pipirų paklausa yra didesnė nei pasiūla, todėl ir kainuoja jie daugiau, nei įprasti prieskoniai. Tačiau neabejojame, paragavę sutiksite, kad nuostabus Kašmyro čili skonis yra vertas aukštesnės kainos.

Jums taip pat gali patikti