Ceilono cinamonas (lazdelės)
  • Ceilono cinamonas (lazdelės)

Ceilono cinamonas (lazdelės)

3,03 €
Su PVM

Sudedamosios dalys: Ceilono cinamonas (Cinnamomum verum)

Prieskonius laikykite sausoje, vėsioje vietoje, atokiai nuo tiesioginių saulės spindulių.

Šis produktas fasuojamas patalpose, kuriose fasuojami ir kiti produktai, todėl sudėtyje gali būti garstyčių, salierų, sezamo sėklų, riešutų, pieno ir jo produktų, glitimo turinčių javų ir jų produktų pėdsakų.

Laikymo sąlygos: laikyti vėsioje, sausoje vietoje, apsaugotoje nuo šviesos ir drėgmės.

Kilmės šalis: Šri Lanka

Kiekis
Išparduota

Ceilono cinamonas, dar vadinamas tikruoju cinamonu, yra paruošiamas iš Cinnamomum genties medžio, augančio drėgnuose tropiniuose miškuose, žievės. 

Cinamonas ruošiamas rankomis ir reikalauja įgudusių rankų – šio amato mokomasi daugelį metų. Nuo nukirstų šakų nuskutama išorinė žievė. Tada pradedamos pjauti plonos vidinės žievės atraižos, kurios paliekamos saulėje keletui valandų. Žievės pradeda džiūti ir suktis į ritinėlius. Į ritinėlių vidų pridedama daugiau atraižų, suteikiančių Ceilono cinamonui charakteringus sluoksnius, ir cinamonas džiovinamas dar kelias dienas.

Tikrojo cinamono rinkoje yra palyginti nedaug. Dažniausiai parduotuvėse perkamas cinamonas iš tikrųjų yra tikrojo cinamono giminaitis Cassia cinamonas, pagrinde auginamas Kinijoje, Indonezijoje ir Vietname. Cassia cinamonas yra tamsesnės spalvos, stipresnio, aštresnio skonio ir turi gerokai didesnę kumarino koncentraciją. Naudojamas didesniais kiekiais, kumarinas gali būti toksiškas mūsų organizmui.

Tikrojo cinamono lazdelės yra šviesesnės ir minkštesnės nei Cassia cinamono. Jo skonis yra švelnus bei subtilus ir prieskonis yra labai vertinamas aukšto lygio profesionaliose virtuvėse. Tikrasis cinamonas turi nedidelę kumarino koncentraciją ir jį naudoti yra daug saugiau. 

Daugiau apie Ceilono cinamono auginimą ir paruošimą skaitykite mūsų tinklaraštyje.

Kodėl Ceilono cinamonas toks brangus?

Tiek tikrojo cinamono kultivavimas, tiek paruošimas yra sudėtingesnis nei Cassia cinamono. Procesas reikalauja daug rankų darbo ir net ir patyrę cinamono gaminimo meistrai tesugeba paruošti apie 1,5 kg cinamono per dieną. 

Klimato kaita taip pat apsunkina cinamono kultivavimą. Šri Lankoje padažnėjo sausros; cinamono medžių kultivavimui reikalinga drėgnas dirvožemis ir keleto mėnesių trukmės sausra gali sunaikinti medžius. 

Taip pat Ceilono cinamono stygių ir, savo ruožtu, aukštesnę kainą, diktuos nagingų cinamono apdirbėjų trūkumas. Apdirbėjų mažėja, o nauja karta nėra suinteresuota išmokti tokio amato.

Kaip naudoti cinamoną?

Cinamonas turi saldų, šiltą, aromatingą skonio profilį. Cinamonas sukelia saldumo iliuziją ir patiekalai su cinamonu atrodys salstelėję, nors jokio cukraus patiekale nebus. Pagrindinis cinamono elementas yra cinamaldehidas; mūsų temperatūros receptoriai reaguoja į šį junginį, suteikdami šiltą pojūtį. 

Cinamono lazdeles dėkite į patiekalus gaminimo pradžioje – cinamaldehidui išsiskirti iš cinamono žievės reikia laiko. Riebalai ir alkoholis padeda cinamaldehidui tolygiai pasiskirstyti patiekale.

Cinamonas dera su:

Prieskoniai: Romos kmynų sėklos (kuminas), gvazdikėliai, anyžiai, pipirai, kardamonas, kvapieji pipirai, muskato riešutas, imbieras, vanilė.

Prieskonių mišiniai: Garam masala, jamaikietiškas jerk, ras el hanout, quatre épices

Mėsa (ypač troškiniuose): aviena, kiauliena, jautiena, paukštiena, laukiniai paukščiai (pvz. putpelės, balandžiai).

Vaisiai ir uogos: obuoliai, bananai, mėlynės, vyšnios, apelsinai, kriaušės, slyvos, abrikosai, razinos.

Daržovės: pomidorai, baklažanai, moliūgas, paprikos, chili pipirai, svogūnai, cukinijos.

Gėrimai: vynas, sidras, arbata, kalvadosas, kava, kakava. 

Desertai: kremas, šokoladas, cukrus (ypač rudas), ledai, medus, kepiniai.

Patiekalai ir pagardai: blynai, vafliai, prancūziškas skrebutis, kari troškiniai, troškinai, čatniai, kuskusas, avižinė košė, manų košė, tadžinas, balandžių pastilla (Maroko virtuvė), musaka, Pho, obuolių pyragas.

Kita: riešutai, klevų sirupas, jogurtas, ryžiai.

Pamatykite daugiau naudojimo idėjų sekdami mus Instagram ir Facebook paskyrose.

Ar žinojote, kad?

Cinamono lazdelę galima naudoti daugiau nei vieną kartą. Panaudotą cinamono lazdelę nuskalaukite karštu vandeniu, išdžiovinkite ir naudokite dar vieną ar kelis kartus, kol cinamono lazdelė visiškai praras skonį.

Jums taip pat gali patikti